Bloemkoolsteak met aardappels

In dit recept leer je om je eigen aardappelrösti te maken. De frisse venkelsalade maakt het helemaal af. En je proeft de zomer!

2 personen

40 minuten bereidingstijd

Hoofdgerecht

705 kcal per portie

Hoe maak ik Bloemkoolsteak en aardappels uit de oven?

Ingrediënten

Voor de bloemkoolsteak, gebakken aardappelen en mousseline:

Verse opbak aardappeltjes rode schil
  • 1 zak Cêlevíta Oma’s opbak aardappeltjes met rode schil, 450 g
  • 1 bloemkool
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout, naar smaak
  • Parmezaanse kaas, naar smaak
  • 100 ml melk
  • 2 el boter
  • Snuf nootmuskaat

Voor het garnituur:

  • 50 g hazelnoten
  • 30 g rucola

Extra nodig:

Oven, bakplaat, bakpapier, foodprocessor of staafmixer

Bereiden

Stap 1: Snijd van de bloemkool eerst 2 mooie plakken van zo’n 4 cm dik. Leg deze op een ovenschaal met bakpapier, besmeer met wat olijfolie en maak op smaak met peper, en geraspte Parmezaanse kaas. Verdeel om de bloemkoolsteaks de aardappelen, welke je besprenkelt met olijfolie en peper en zout. De steaks (en aardappelen) gaar je in een oven van 200 °C, zo’n 25 à 30 minuten. Draai de steaks na 15 minuten een keer om.

Stap 2: Snijd de rest van de bloemkool in kleine stukjes, doe de stukjes in een kleine passende pan. Voeg hieraan de melk en een eetlepel boter toe. Deksel op de pan en kook de bloemkool net te gaar. Giet daarna de bloemkool af, maar bewaar het kookvocht nog even. Pureer de bloemkool glad met de foodprocessor of staafmixer en voeg om het smeuïger te maken iets van het kookvocht toe. Maak de bloemkoolmousseline op smaak met geraspte Parmezaanse kaas, peper, zout en een snuf nootmuskaat.

Stap 3: In de tussentijd, wanneer de steaks en aardappelen in de oven staan en de restjes bloemkool aan het gaarkoken zijn, kun je de hazelnoten in een kleine bakpan bruneren. Smelt een eetlepel boter, bruneer onder constant roeren op matig vuur de hazelnoten in de boter. Schep ze meteen uit de pan om af te koelen.

Stap 4: Serveer de bloemkoolsteak en -mousseline met de aardappeltjes, rucola en de gebruneerde hazelnoten.

Variatietip: De hazelnoten kunnen ook gebruneerd worden in de oven, bij de bloemkool, echter mis je dan wel de lekkere boter uit de pan. Zet de hazelnoten dan in de laatste 5 minuten baktijd bij de bloemkool in de oven.

Bak eventueel nog een Parmezaanse kletskop in de magnetron, als extra lekkernij op het bord. Dit doe je heel simpel door de kaas in een dunne laag te raspen op een bord met bakpapier. Zet het bord in de magnetron, 60 à 80 seconden op 1000 Watt. De kletskop zal krokant worden als je hem laat afkoelen.

Misschien vind je dit ook wel lekker